Mänskliga Rättigheter

Extrastyrkor ska användas för att bekämpa osedlig klädsel i Iran

Nyhetsbyrån HRANA rapporterar att den religiösa diktaturen i Iran håller på att skapa en ny repressiv styrka och etablera nya repressiva planer.

Ahmad-Reza Radan, vicechef för prästerskapets ökända poliskår och en av de huvudansvariga för de avskyvärda brotten på det fruktansvärda Kahrizak-fängelset, förklarade den 15 juni 2011 som startdatum för de nya planerna att ta itu med osedlig klädsel och sa:

”I vår nya plan ska ett underlag skapas för kvinnor som anses vara osedligt klädda. Och vi ska konfrontera tillverkare av oestetiska kvinnokläder. Vi kommer även att ta itu med de som skapar auditiva föroreningar [vilket refererar till iranska ungdomar som lyssnar på ”icke-godkänd” musik i sina bilar]”.

”Sommarens ankomst oroar tjänstemännen, folket och de religiösa ledarna för osedlig klädsel och de förväntar sig att polisen fullföljer sitt ansvar”, sade Radan och tillade ”på motorvägarna och boulevarderna kommer specialgrupper av motorcykelstyrkorna, trafikpolisen samt polisen konfrontera de fordon vars förare eller passagerare anses vara osedligt klädda”.

Dessutom berättade Radan om ökade repressiva åtgärder i Irans norra provinser genom att använda extrastyrkor utöver prästerskapets vanliga polisstyrka och sade ”polisstyrkan ska bilda en ”obeväpnad polisstyrka” med start 15 juni och kommer att vara extra noga med osedlig klädsel även på landsvägarna”.

Kvinnorna och ungdomarna i Iran stod i förgrunden under de folkliga protesterna som följde det tvivelaktiga presidentvalet sommaren 2009.

Av rädsla för att folkresningarna i regionen ska smitta av sig på Iran försöker prästerskapet förebygga omfattande regimkritiska protester i landet genom att öka sin repression och antalet avrättningar. Förtrycket riktar sig framför allt mot de iranska kvinnorna ty de är en viktig katalysator till regimkritiska protester eftersom kvinnorna i Iran har varit värst drabbade under prästerskapets könsapartheid och religiösa skräckvälde.