Nyheter

Iran kallar upp brittisk diplomat över kommentarer om Syrien

Iran kallade upp Storbritanniens ambassadör på torsdagen för att protestera mot vad landet kallar för ”ogrundade”  brittiska anklagelser om Teherans påstådda hjälp att kväsa protesterna i Syrien, sade statliga Press TV.

Brittiske utrikesministern William Hague berättade på tisdagen att Iran ”kombinerar brutalt förtryck av inhemsk opposition med tillhandahållande av utrustning och teknisk rådgivning för att hjälpa den syriska regimen att krossa protesterna  i Syrien.”

Irans UD sade att den brittiska regeringen ”är inte kvalificerad att göra sådana kommentarer om andra länder på grund av (dess) destruktiva roll i regionens utveckling” och kallade kommentarerna för att vara ”helt ogrundade och baserade på en serie av lögner.”

Storbritanniens UD bekräftade kallelsen och betonade att det ”står fast vid sina uttalanden” och har tagit upp frågan i London med den iranska ambassaden.

”Vi är fortsatt mycket oroade över den iranska regeringens förtryck av sitt eget folk och dess stöd till våldsamma element i regionen. Vi har sett trovärdiga upplysningar som tyder på att Iran hjälper Syrien att slå ner protester där, bland annat genom att tillhandahålla expertis och utrustning”.

”Vi noterar också att Iran inte har lämnat in några svar på de tydliga bevisen på landets tillhandahållande av vapen till talibanerna – en fråga vi har hänvisat till FN för utredning”, sade det brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande på sin webbsida.