Ekonomi

Nya USA-sanktioner mot Iran för kränkningar av mänskliga rättigheter

USA införde nya sanktioner på torsdagen mot Irans polis, revolutionsgardet och Basijmilisen p.g.a. regimens ”allvarliga” kränkningar av mänskliga rättigheter, samt för deras förtryckande inblandning i den islamiska världen.

De nya sanktionerna mot de tre grundpelarna i den islamiska republikens förtryckarapparat kompletterades också med sanktioner mot Irans polischef, Ismail Ahmadi-Moghadam.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anklagade Irans ledare för ”hycklari” och framhöll att ”medan Irans ledare hycklande applåderar de demonstranter utomlands som kräver självbestämmande, hålls många av Irans egna medborgare … fångna som politiska fångar enbart för att de hyser åsikter tvärtemot mot de iranska ledarnas”.

Clinton gav också ett budskap om stöd till de iranier som längtar efter demokrati och frihet.

”USA står med alla iranier som önskar en regering som respekterar deras mänskliga rättigheter, värdighet och frihet. Och vi uppmanar den iranska regeringen att upphöra med sina systematiska människorättskränkningar och sitt politiska hyckleri”, sade Clinton på torsdag i anmärkningar till de nya sanktioner.

Irans elitstyrka, revolutionsgardet, är spjutspetsen i den islamiska republikens väpnade styrkor medan Basij (som betyder mobilisering) är en paramilitär milis bestående av volontärer lojala till högste andlige ledaren, Ali Khamenei.

USA hade tidigare infört sanktioner mot Mohammad Reza Naghdi, chef för den mäktiga Basijmilisen.