Nukleärt

Ahmadinejad: Inget erbjudande kan stoppa Irans urananrikning

Inget erbjudande från världens makter kan förmå Iran att sluta anrika uran, sade prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad på tisdagen.

Ahmadinejad anklagade IAEA:s chef Yukiya Amano, vid en presskonferens en dag efter att FN:s vakthund för tillverkning av kärvapen sade at det finns nya bevis om möjliga militära aspekter av Irans nukleära arbete, att gå Washingtons ärende.

”Med USA:s order har (IAEA) skrivit en del saker i en rapport som är mot lagen och mot myndighetens regelverk. Dessa saknar rättsligt värde och bortsett från att skadar byråns rykte kommer inte att ha några andra effekter,” sade Ahmadinejad till journalister.

Yukiya Amano sade på måndagen att IAEA hade fått ”ytterligare information … som tycks peka på förekomsten av eventuella militära dimensioner i Irans nukleära program.”

Ahmadinejad förnekar att sanktioner slår mot Irans ekonomi och har insisterat att landet inte kommer att ge upp vad de anser som sin suveräna rätt att anrika uran.

”Jag har tidigare sagt att Irans kärnkraftsprogram tåget har ingen broms och ingen backväxel … Vi fortsätter vår väg”, sade Ahmadinejad och tillade att Iran skulle fortsätta att samarbeta med IAEA ”så länge det är baserat på rättvisa.”