Nyheter

Iran stängde sitt luftrum för Tysklands förbundskansler

Iran vägrade  tillfälligt att möjliggöra  för Tysklands förbundskansler Angela Merkels plan till Indien för att resa in på dess luftrum och tvingade flygplanet att cirkulera över Turkiets luftrum  i nästan två timmar innan den gav klarsignal. 

Tyskland kallade den iranska ambassadören i Berlin för att protestera mot ”åsidosättandet av internationella protokoll”, sade utrikesminister Guido Westerwelle.

” Vi har aldrig upplevt något liknande förut sade  Merkels talesman Steffen Sieberthan i ett uttalande. ”Detta är en brist på respekt för Tyskland som vi inte kommer att acceptera, sade Westerwelle, som var på en officiell resa till Australien.

Iran hade beviljat överflygnings tillstånd till Merkels plan innan den lämnade Berlin, men återkallats efter att  förbundskansler var i luften, sade den tyska regeringens presstjänst.

Merkels plan tvingades cirkulera över Turkiet i ungefär två timmar på väg till Indien, sade den Tyska regeringens talesman Steffen Seibert. Han kallade det ett brott mot normala diplomatiska privilegium att Merkel aldrig hade upplevt tidigare.

Iran har inte sagt varför tillstånd har återkallats, och den andra planen med flera av Merkels ministrar hade inga problem att transiteras iranska luftrum på väg till Indien.

Christoph Heusgen, Merkel främsta säkerhets-och utrikespolitisk rådgivare, ledde förhandlingarna med Iran från ombord och  till slut tilläts det att flyga över Iran, rapporterade tyska nyhetsbyrån DAPD. Tysklands utrikesministerium deltog också i samtalen.

Att få tillstånd inblandade ”intensiva diplomatiska insatser i Berlin och Teheran,” sade en tysk regeringstjänsteman . ”Anledningen till den tillfälliga vägran att passera genom luftrummet är fortfarande okänt, sade tjänstemannen som talade på villkor av anonymitet på grund av känslig frågan.

Tyskland är en av de sex nationsgruppen som förhandlar med Iran över dess nukleära program. Regeringen i Berlin har också stöd för sanktioner mot Iran, och en Tyskland-baserade iranska bank har nyligen lagts till på EUs sanktionlista.