Nyheter

Israeliskt företag anklagas för affärer med Iran

Trots åratal av påtryckningar för hårda sanktioner mot Iran, skakas Israel av en våg av rapporter om att ett israeliskt rederi har aktivt bedrivit affärer med den Islamiska republiken.

Skandalen bröt ut förra veckan, när det amerikanska utrikesdepartementet meddelade att det inför sanktioner mot den israeliska koncernen Ofer Brothers och dess Singapore-baserade dotterbolag Tanker Pacific.

Tillkännagivandet orsakade en mediestorm i Israel, som har varit en viktig förespråkare av hårda internationella sanktioner mot Iran som syftar till att hejda landets nukleära program.

Det amerikanska utrikesdepartementet sade i ett uttalande av den 24 maj, att det inför sanktioner mot Ofer Brothers, Tanker Pacific och en tredje firma, Associated Shipbroking of Monaco, för försäljningen av ett tankerfartyg i september 2010.

Tankerfartyget såldes för motsvarande 8 650 000 dollar till Irans Shipping Lines (IRISL), ett iranskt företag som förts upp på USA:s och EU:s sanktionslista för att stödja Irans ”nukleära verksamhet”. Ofer Brothers har kraftfullt förnekat att företaget skulle ha sålt fartyg till Iran.

Det amerikanska utrikesdepartementet sade att Ofer och Tanker Pacific ”har brustit i omsorgsplikten och inte beaktat offentlig och lätt tillgänglig information” som skulle ha visat att de hade att göra med IRISL.

Ordförande för Irans handelskammare, Mohammad Nahavandian, har också förnekat varje form av iranska handelsförbindelser med ett israeliskt företag.

Men undersökningar från israeliska medier visade att sju båtar som tillhör Ofer hade dockat i iranska hamnar vid 13 olika tillfällen under det gångna decenniet.

Media hänvisar till information från Equasis, en sjöfartstransport databas, som visar att Ofer-anknutna bränsle tankerfartyg har dockat i två iranska hamnar, Bandar Abbas och Kharg-ön.

Källor nära Ofer berättade för israelisk media att bolaget hade tillstånd från den israeliska premiärministerns kansli för att dess tankfartyg skulle docka i hamnarna.

Men en talesman för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu förnekade detta påstående och sade att ”inget tillstånd av sådant slag har getts”.

Det israeliska parlamentets ekonomiska utskott har kallat till ett krismöte på tisdagen för att diskutera ärendet.  ”Utskottet kommer genast att utreda den påstådda affären”, sade utskottets ordförande.

”Det är obegripligt att israeliska företag skulle ha kommersiella banden med Iran, vår fiende nummer ett, medan vi kampanjar för att övertyga det internationella samfundet att införa mycket hårda sanktioner och tvinga Teheran att försaka sitt kärnvapenprogram”, sade Carmel Shama-Cohen till israelisk radio.