Mänskliga Rättigheter

Iranska tjänstemän: fängelser så överfulla att man inte kan ”släppa en nål”

Talesperson för domstols- och rättsliga nämnden i prästerskapets parlament sade enligt rapporter från statliga Khabar-Online på torsdagen, den 26 maj, att ”antalet fångar har ökat så kraftigt att det har skapat många svårigheter för Fängelsernas Organisation och för rättsväsendet. I själva verket har det blivit en svår uppgift att hålla kvar så många fångar.

När det gäller ökade antalet fångar, måste jag säga att befolkningen i landet har fördubblats under de senaste 30 åren, men [antalet] fängelser har varit det samma som 30 eller 40 år sedan …

I verkligheten har vi flyttat fångarna till andra fängelser vilket resulterade i en fördubbling av antalet interner i dessa fängelser. För närvarande finns det inte tillräckligt med utrymme i dessa fängelser för att kunna släppa en nål på golvet utan att bli förhindrad”.

Prästerskapets chefsåklagare, prästmannen Ejeyee, erkände samtidigt att landets fängelser är överfulla och sade ”jag säger uppriktigt att vi har överbefolkning i vissa fängelser. Naturligtvis skiljer sig fängelse från det egna hemmet”, rapporterade statliga nyhetsbyrån Mehr, den 25 maj, genom att citera honom.