Mänskliga Rättigheter

51 piskrapp för funktionshindrad politisk fånge i Iran

En domstol i Iran har dömt en handikappad politisk fånge till 51 piskrapp, enligt människorätts grupper och demokratiaktivister på fredag.

Hadi Abedi Bakhoda är fysiskt funktionsnedsatt till följd av ryggmärgsskador och  är rullstolsbunden. Han dömdes till 51 piskrapp av en domstol i Rasht för att inte anmälde sig till fängelse i tid efter en kort permission.

Bakhoda tillbringade en tid i fängelse under 1980-talet anklagad för att stödja oppositionen, Folkets Mujahedin, PMOI, och blev utsatt för brutal tortyr

Han blev förlamad och rullstolsbunden efter att ha skjutits i ryggen vid gripandet i 80-talet. Trots sina skador, tillbringade han många år i fängelse. Han greps återigen för två år sedan och dömdes till två års fängelse för samma anklagelser som  tidigare.