Nyheter

Iran försvarar Lar von Trier

Irans vice kulturministern med ansvar för film, Javad Shamaqdari, har kritiserat Cannes arrangörernas beslut om avstängning av danske regissören Lars von Trier över hans olämpliga kommentarer.

Ni kommer säkert  ihåg att Cannes-festival grundades med syfte att kämpa mot fascister,” skrev Shamaqdari  i brevet publicerats av persiska medier på måndagen.

”Efter 64 år är det sorgligt att se spåren av fascistiska beteende i Cannes arrangörerna beslut att utvisa en av de hyllade europeiska filmskapare, tillade han.

”Kanske är det nödvändigt att fastställa en ny definition av yttrandefrihet för uppslagsverk. Annars Cannes beteende mot Von Trier genom att tvinga honom att be om ursäkt flera gånger påminner kyrkornas medeltida behandling av Galileo, förklarade han.

”Filmfestivalen i Cannes sätter en mörk fläck på sin historia,”  noterar Shamaqdari.

Arrangörerna av filmfestivalen i Cannes utvisas danske regissören Lars von Trier på torsdagen efter att han skämtsamt kallade sig nazist och Hitler sympatisör.

Den iranska regimen har tidigare gjort sig känd för att ge stöd åt förintelseförnekare och antisemiter. För fem år sedan arrangerades en konferens i huvudstaden Teheran där flera kända historierevisionister var inbjudna som talare.