Ekonomi

EU ökar sina sanktioner mot Iran

Europeiska unionen utökade sina sanktioner mot Iran på måndagen, vilket avspeglar unionens frustration över bristen på framsteg i kärnsamtalen med Teheran.

EU:s utrikesministrar enades vid ett möte i Bryssel att lägga till fler än 100 nya enheter till listan av företag och individer som påverkas av EU:s sanktioner med syfte att sätta ekonomisk press på Teheran för att landet ska överge sitt kärnvapenprogram, säger EU-diplomater.

De nya åtgärderna med bland annat frysning av tillgångar och visumförbud utökar raden av handels- och finansiella sanktioner som EU:s 27 medlemsländer redan har  infört mot Teheran.

”Rådet lagstiftade idag för ökade sanktioner för att stärka de restriktiva åtgärderna mot Iran på grund av farhågor om landets kärnvapenprogram,” sade ministrarna i ett uttalande.

Stormakterna misstänker att Iran försöker utveckla kärnvapen under täckmantel av sin uttalade civila nukleära program, men Teheran säger att det behöver kärnkraft för att möta den växande inhemska efterfrågan på el.

Samtalen med Iran om ett stopp för kärnvapenprogrammet i utbyte för handel och teknik har avstannat.

Tidigare den här månaden uttryckte EU: s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton, sin oro över bristen på framsteg och sade att meddelandet som hon fick från Teheran om fortsatt samtal i framtiden, var en besvikelse.

”Jag uppmanar Iran att tänka om och överväga att komma tillbaka till [förhandlings-] bordet … Men av de brev som jag har fått, ser jag inte det i nuläget”, tillade Ashton samtidigt.

Den sista samtalen, som hölls i Istanbul i januari, misslyckades efter att Iran förkastade varje förslag på att avbryta sin urananrikning mot förmåner som erbjuds av förhandlarna.

EU-diplomater sade på måndagen att sanktionerna omfattade även tysklandbaserade Eih-bank som specialiserat sig på företag i Iran.

USA har redan fört upp Eih-bank (Europaeisch-Iranische Handelsbank, eller europeisk-iranska Handelsbank), på den amerikanska sanktionslistan på grund av oro för att banken finansierar företag som deltar i Irans nukleära program.