Mänskliga Rättigheter

Två politiska fångar hängda i Iran

Två bröder, Mohammad och Abdullah Fathi, hängdes i staden Isfahan i centrala Iran  för ”moharebeh” (krig mot Gud), .

FFFI- Prästerskapets regim i Iran hängde två politiska fångar Mohammad och Abdullah Fathi, 27 och 28 år gammal, på tisdag den 17 maj,  i Dastgerd fängelse i Isfahan i centrala Iran. Regimens rättsväsendet anklagade dessa två politiska fångar för att ha bildat en grupp som har begått väpnade rån mot den islamiska republiken.

Brödernas far och farbror var politiska fångar under 80-talet.  Båda bröderna greps i mars 2010 och utsattes för svåra tortyrer  under det senaste året, enligt information.

”Mina söner drabbades av samma öde som de som avrättades för att besöka sina familjemedlemmar i Camp Ashraf i Irak”sade deras far.

”Tecken på tortyr var fortfarande synliga på deras kroppar . Vid gripandet hotades de med våldtäkt och misshandel. Min svärdotter hade lämnat in ett klagomål till Isfahan militära åklagarämbetet men istället för att följa upp hennes klagomål togs hon till förhörsrummet och hotades ”sade deras stressade mor.

Folket och ungdomar i staden Isfahan som hade fått vetskap om  avrättningar, samlats framför fängelset i gryningen i dag för att försöka förhindra upphängning av två unga män. För att skingra folkmassan, tog regimens hantlangare till lögn och sade att hängningen inte skulle genomföras.

Bröderna Fathis hängning gör att den totala antalet avrättningar under de senaste 9 dagar i Iran har klättrade till minst 32.

De sönderfallande prästerskapets regim  försöker att konfrontera den allmänna förbittringen och förhindra intensifiering av folkliga upproret genom öka förtrycket och avrättningar.

Förenade Föreningar för ett fritt Iran, FFFI,  uppmanar det internationella samfundet att upphäva sin tystnad om kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran och som svar på denna barbariska grymhet, sätta respekt för mänskliga rättigheter son villkor på fortsatt förbindelse med Iran.