Nukleärt

FN: Iran och Nordkorea utbyter missilteknologi

Nordkorea och Iran har utbyte av ballistiska missilteknologi i strid med FN: s sanktioner, enligt ett konfidentiellt FN-rapport som erhållits av Reuters på lördagen. 

Olaglig tekniköverföring hade ”fraktats genom ett angränsande tredje land.”  Detta land var Kina enligt diplomater, rapporterar Reuters.

Rapporten kommer sannolikt att fördjupa misstankar om Nordkoreas samarbete med Iran och öka oron för Kinas åtagande att genomdriva sanktioner mot Teheran och Pyongyang på grund av deras nukleära program, sade sändebud Reuters.

Rapporten lämnades på fredagen till säkerhetsrådet genom en FN-panel med experter, en grupp som övervakar efterlevnaden av FN-sanktioner mot Pyongyang efter att den genomfört två kärnvapenprov 2006 och 2009.

I FN: s sanktioner ingår ett förbud mot handel med nukleära och missilteknologi med Nordkorea, liksom ett vapenembargo. Den förbjuder också handeln med ett antal nordkoreanska företag och uppmanar till frysning av tillgångar och reseförbud för vissa nordkoreanska individer.

”Förbjuden ballistiska missiler har fraktats  mellan Nordkoreas flgplats Air Koryooch och denIslamiska republiken Iran Air,” som båda saknar moderna säkerhetskontroller och -bestämmelser.enligt rapporten.

Flera säkerhetsråd diplomater sade Kina var kritist över rapporten och skulle sannolikt inte godkänna att publiceras det till allmänheten. För närvarande har endast Rådets 15  medlemmar officiell tillgång till dokumentet.