Mänskliga Rättigheter

Iran beskyller EU för det ökade antalet avrättningar, ytterligare fem hängningar

Avrättningsvågen fortsätter att svepa över Iran när den religiösa diktaturens makthavare försöker skapa en atmosfär av skräck i samhället i rädsla för tilltagande folkliga protester. Den senaste raden av dessa avrättningar ägde rum i staden Urumia där fem människor var avrättade genom hängning.

Enligt rapporter från nyhetsbyrån HRANA, hängdes fem individer på gården av det centrala fängelset i Urumia, en stad beläget i nordvästra delen av Iran på måndagen 9 maj.

Michael Posner, biträdande statssekreterare för mänskliga rättigheter, sade under sitt vittnesmål vid den amerikanska senatens utrikesutskottsutfrågning om Irans mänskliga rättigheter på onsdagen den 11 maj att en judisk kvinna och hennes armeniska, kristna make hade blivit avrättade i Iran under hemliga skäl.

Statliga dagstidningar däri Jahan News rapporterade på onsdagen, den 10 maj om att tre personer var avrättade genom hängning i staden Meeyandoab efter att prästerskapets högsta domstolsväsende fastställde deras avsättningsdom. Jahan News rapporterade dessutom att prästerskapet planerar att verkställa ett domstolsbeslut där en ung man har dömts till att bli förblindad genom att man häller syra i hans öga.

För att rättfärdiga denna omänskliga handling skriver Jahan News att ”Man kommer att söva ner den anklagade, så att han inte ska känna någon smärta alls. Hans ansikte kommer inte heller att deformeras eftersom de tillsätter endast några droppar syra i hans ögon”.

I ännu ett exempellöst försök att mörklägga sitt barbari och sina omänskliga handlingar angav prästerskapets myndigheter droghandeln i Europa som orsak för den senaste tidens ökning av antalet avrättningar i Iran.

Irans högsta tjänsteman för ”mänskliga rättigheter” skyllde under ett besök i Sydafrika på torsdagen det höga antalet avrättningar i landet på den europeiska opiumhandeln och uppmanade Europa att göra mer i kampen mot droger.
”Antalet avrättningar i Iran är hög eftersom 74 procent av de avrättade är stora opiumsmugglare från Afghanistan på väg till den europeiska marknaden”, berättade chefen för Irans högsta råd för mänskliga rättigheter, Mohammad Javad Larijani tillika bror till parlamentets talman Ali Larijani, för journalister under sitt besök i Sydafrika.

”Iran kan inte vinna kriget mot narkotikahandeln ensam. Europa borde medverka om de är intresserad av detta krig”.

Larijani tillade även att priset för färre hängningar av fångar i Iran skulle vara en ökning i flödet av narkotika genom landet. ”Det finns ett enkelt sätt för Iran och det är att blunda så att narkotikasmugglare bara kan passera genom Iran och nå den tilltänkta slutdestinationen”, sade han enligt rapporter från AFP på torsdagen.