Ekonomi

EU svartlistar iranskägd bank

EU kommer att svartlista en tysk-baserade iranskägd bank som anses vara inblandad i den islamiska republikens hemliga kärnvapen program, sade en tysk statstjänsteman på fredagen, rapporterar AFP.

Beslutet att föra upp den europeisk-iranska Trade Bank (Eih) på EU:s svarta lista, ”för dess roll i (iranska) olagliga verksamheter”, förväntas fattas av EU:s utrikesministrar vid ett möte den 23 maj, sade en tjänsteman till AFP på villkor av anonymitet.

”Bevisen på att Eih är engagerade i (kärnenergi) spridningen har blivit mångfaldigat och påtagligt, sade hon och tillade att ”från den tyska regeringens perspektiv har villkoret ”för ett förbud” uppfyllts och det råder även den konsensus på europeisk nivå ”.

Eih affärspartners är Irans försvarsindustri, Aerospace Industries Organisation och det iranska revolutionsgardet, skrev Wall Street Journal förra året och citerade anonyma tjänstemän i väst.

Internationella sanktioner har införts mot Iran i ett försök att hindra landet från att utveckla kärnvapen, vilket Teheran förnekar.

FN:s säkerhetsråd införde en fjärde runda av sanktioner mot Iran i juni för att landet vägrade stoppa sitt urananrikningsarbete.

Eih grundades av en grupp iranska handelsmän i Hamburg 1971. Banken är öppet verksamma under överinseende av tyska banktillsynsmyndigheter. Men det amerikanska finansdepartementet hade tidigare svartlistat banken för påstådda olagliga affärer med Iran.