Engagemang, Pressmeddelande

FFFI:s pressrelease av den 9 maj, om konferensen Folkresningar i Mellanöstern, Iran och Camp Ashraf – de nordiska ländernas ansvar och alternativ

Närmare än 200 åhörare hade tagit sig till Kungsholmens konferenshall i Stockholm på torsdagen den 5 maj för att lyssna till anföranden från en nordisk panel om de skandinaviska ländernas ansvar och alternativ beträffande för dagen aktuella ämnen som folkresningarna i Mellanöstern, Iran och Camp Ashraf. För att de en sammanfattning från konferensen, klicka här.

Panelen vid konferensen, Folkresningar i Mellanöstern, Iran och Camp Ashraf – de nordiska ländernas ansvar och alternativ bestod av Geir Haarde, Islands f.d. statsminister (2006-2009), Gen. Gustav Hägglund, ordföranden för EU:s militära kommitté (2001-2004), Perviz Khazaee, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s representant i de nordiska länderna, Kent Olsson, tidigare riksdagsledamot (m) (1991-2010) och konferensens moderator, Kenneth Lewis, advokat till mer än 100 invånare i Camp Ashraf samt riksdagsledamöterna, Göran Montan (m), Lars-Arne Staxäng (m), Ulrik Nilsson (m), Eva Lohman (m), Leif Pettersson (S).

Flera talare vid konferensen uppmanade FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter att vidta omedelbara åtgärder för att hindra ett nytt blodbad i Ashraf genom att stationera UNAMI observatörer i Camp Ashraf. De fördömde också kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran och uppmanade till dialog med den demokratiska oppositionen i Iran, iranska nationella motståndsrådet, NCRI.

Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda-president, skickade ett videomeddelande till konferensen och tackade panelen för deras initiativ att medverka i konferensen. Maryam Rajavi efterlyste på uppdrag av den iranska motståndsrörelsen att:

  1. Europaparlamentet och i synnerhet den svenska riksdagen och regeringen åtar sig ett internationellt initiativ ämnad att säkerställa att FN beskyddar Camp Ashraf. För detta ändamål, vill jag betona behovet av att FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd antar en resolution om att försvara de försvarslösa och omringade invånarna i Ashraf.
  2. Vi kräver en opartisk, oberoende, genomgripande och öppen utredning av massakern, den 8 april och insistera på utnämningen av en företrädare från FN:s säkerhetsråd för att utföra en sådan utredning.
  3. Vi uppmanar den svenska regeringen och EU:s alla medlemsstater att erkänna iranska befolkningens motstånd, vilket strävar efter att avsätta den religiösa diktaturen i Iran”.

För att ta del av anföranden, från den nordiska konferensen av den 5 maj, klicka här.