Folkliga protester

Iranska studenter i hungerstrejk

Studenter vid Allameh Tabatabai universitetet i Teheran och Chabahar universitet har inlett en hungerstrejk i protest mot undertryckande säkerhetsåtgärder och dålig service på universiteten, rapporterar Danshjou News på torsdagen.

Studenter vid Allameh universitet började sin strejk i går genom att symboliskt placera sina matbrickor på marken. Dagen efter gjorde studenter vid Chabahar universitet samma sak och startade en hungerstrejk i protest mot rådande omständigheter på universitetet.

Under de senaste dagarna har även hundratals uttalanden delats ut vid Mazandaran universitet i protest mot högre kostnader, dålig service och könsdiskriminering. Även tusentals Amir Kabir studenter har under de senaste dagarna protesterat mot nya begränsningar, misskötsel och dålig kvalitet på tjänster och krävt att universitetstjänstemän ska avgå.

Iranska universitet har tidvis varit centrum för studentprotester mot begränsningar av politisk aktivitet.

Samtidigt rapporterade statliga nyhetsbyrån IRNA på fredagen att prästerskapets utbildningsmyndigheter planerar omfattande förändringar av universitetskurser för att göra de mer förenliga med islam.

IRNA citerade biträdande vetenskapsminister för forskning och teknik, Mohammad Mehdi Nejad Nouri som sade att minst 36 kurser kommer att ändras i september månad efter granskning av en grupp universitets- och seminarieexperter.