Ekonomi, Nyheter

USA-sanktioner mot Irans Qods-styrka för roll i förtrycket i Syrien

Vita huset kungjorde i ett uttalande av den 29 april på sin hemsida att president Obama har signerat en verkställande order som innebär att USA inför sanktioner mot iranska Revolutionsgardets utlandsstyrka, Qods-styrkan, för elitstyrkans roll och bistånd till undertryckandet av det syriska upproret.

Vita husets uttalande understryker att Iran tillhandahåller materiellt stöd till den syriska regeringen relaterad till att kväsa upproren. Detta materiella stöd från Iran kanaliseras genom Revolutionsgardets Qods-styrkan till den syriska underrättelsetjänstens direktorat. Trots att iranska regeringens offentliga retorik hävdar revolutionär solidaritet med folken i hela regionen, placerar Irans handlingar till stöd för den syriska regimen den i skarp opposition till det syriska folket.

Presidentens order innebär även sanktioner mot Maher al-Assad, Bashar al-Assads bror och befälhavaren för den syriska arméns 4:e pansardivision, Atif Najib, en av Bashars kusiner och tidigare chef för det politiska säkerhetsdirektorat för Deraa-provinsen, samt Ali Mamluk , chef för den syriska underrättelsetjänstens direktoratet, alla för den senaste tidens övervåld mot civila och brott mot mänskliga rättigheter.

Det iranska revolutionsgardet står under amerikanska sanktioner för sitt stöd till terrorism sedan tidigare. Men nu riktas amerikanska sanktioner direkt mot Qods-styrkan för medverkande i förtrycket av syriska befolkningen, alltså operationer utom Irans gränser.

Barack Obamas verkställande order av den 29 april, brott mot mänskliga rättigheter Syrien, fakta blad (engelska), klicka här