Nyheter

Irans brödkonsumtion minskar efter subventionsnedskärningar

Irans inhemska vetekonsumtion väntas sjunka till 6,4 miljoner ton under innevarande iranska år från 8,7 miljoner året innan, efter subventionsnedskärningar i december. Det rapporterade Donya-e-Eqtesad med hänvisning till biträdande handelsminister Hamid Alikhani.

Regeringen betalade cirka 40 miljarder rial (27 milj kr) per år i brödsubventioner, sade Alikhani enligt den Teheran baserade tidningen. Starten på en femårig plan för de fasa subventionerna, däribland på vete kommer att öka konkurrenskraften i mjöl- och brödproduktionen och minska bröd avfall, sade han.

Baserat på  uppgifterna  från februari 2010, förbrukar varje iranier ungefär 8,7 kilo bröd per månad och ca 104 kilo per år, sa han till tidningen.

En direkt konsekvens av subventionsnedskärningarna har varit en plötslig och dramatisk prishöjning av förnödenheter i samhället.