Artikel

Krisen mellan makthavarna i Iran än mer infekterat

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) har tidigare skrivit om den djupa krisen mellan prästerskapets president, Mahmoud Ahmadinejad, och den högste andlige ledaren för prästerskapets envälde, Ali Khamenei.

Krisen uppstod när Khamenei utnyttjade sitt veto och återinsatte underrättelse ministern, Moslehi, bara minuter efter att hans avgång offentliggjordes den 17 april, trots att Ahmadinejad enligt uppgifter hade tvingat honom att avgå.

Khameneis beslut ledde i sin tur till att Ahmadinejad drog sig tillbaka från den offentliga arenan och en bojkott av regeringsmöten sedan 22 april. Den vanligviss medievänliga presidenten har dessutom ställt in ett besök i Qom, en stad som är hemvist för det shiitiska prästväsendet.

Den ultrakonservativa klerikala fraktionen har anklagat Ahmadinejads nära vän och stabschef Esfandiar Rahim Mashaie för att vara hjärnan bakom underrättelse ministerns avgång, vilket tycks ha förvärrat krisen ännu mer. Rahim Mashaie har fått utstå mycket frän kritik från den klerikala fraktionen för att vara anti-klerikal samt för att med sina uttalanden undergräva prästmännens ställning i samhället och skada ”den islamiska revolutionens värderingar”. Han beskylls också för att med sin retorik förvärra krisen och sprickan inom makteliten.

Khameneis vice-representant till elitstyrkan revolutionsgardet, Mojtaba Zolnour, stämde in i den skarpa kritiken mot vänskapsalliansen Ahmadinejad-Mashaie på fredagen och anklagade Mashaie för att driva på krisen, och rådde presidenten att ta avstånd från sin nära bundsförvant. Flera olika tidningar citerade honom och skrev på lördagen att ”Idag är det Mashaie som är den verkliga presidenten. Ahmadinejad har hållit sig fast i en ruttnande rep (genom att förlita sig på) Herr Mashaie … Jag hoppas Gud ska befria presidenten från det onda i denna person”.

Men Ahmadinejad har hela tiden backat upp sin vän och sin stabschef samtidigt som han vägrar att verkställa Khameneis beslut om att ta tillbaka Moslehi som underrättelse ministern. Presidentens omedgörlighet i frågan har nu retat upp en stor majoritet av det iranska parlamentet, vilka uppmanat honom att sluta med sin åtta dagar långa bojkott samt att acceptera den högste andlige ledarens beslut att återinföra Moslehi

Mer än 216 konservativa utav parlamentets 290 ledamöter skrev i ett brev till Ahmadinejad efter ett ”extraordinärt” möte på torsdag och uppmanade honom att acceptera återanställningen av Heydar Moslehi, rapporterar tidningen Shargh på lördag genom att citera en ledamot för Teheran, Reza Akrami.

”Du (Ahmadinejad) förväntas följa den högste andlige ledaren och stoppa det som våra fiender utnyttjar”, skrev parlamentsledamöterna.

Men Khamenei uppmanade statstjänstemän att avstå från åtgärder som skulle kunna ge en ursäkt till ”fienden och skapa kalabalik” för landet, i kommentarer som sändes av den statliga televisionen på lördagen. ”(När) det visas en liten brist på samordning, skadas nationen. Om bristen på samordning är utbrett och fienderna blir medvetna om dem, skapar (fienden) uppror. De frossar. De glädjas när en atmosfär av utmaning och konfrontation framkommer” i landet, sade han.

Medan officiella medier fortsätter alltjämt med sin mörkläggning av krisen, skrev Ahmadinejads främsta medierådgivare, Ali Akbar Javanfekr, på fredagen på sin hemsida att presidenten var mycket ”oroad” över att hans ”insatser” skulle gå förlorade om han gav efter för påtryckningarna. Men Ahmadinejad kommer ”så småningom” att återgå till sitt arbete och lägga frågan bakom sig, tillade han.