Kultur, Nyheter

Konflikten mellan de olika lägren i Iran når kulturväsendet

Den infekterade situationen och rådande spänningar mellan de olika fraktionerna i Iran hamnade åter i ramp ljuset när över 50 deltagare och artister lämnade seminarielokalen vid en konst- och filmfestival på Kish, i protest mot Rahim Mashaies närvaro.

Rahim Mashaie, Ahmadinejads stabschef  och en personlig vän till prästerskapets president, är en av centralfigurerna i den allt djupare konflikten som nu återspeglas på alla arenor i samhället.

Farajollah Salahshor berättade för tidskriften Världen att konstnärerna ville framföra ett tydligt budskap till regeringen genom att lämna lokalen. Jag och många andra Hizbollahtrogna konstnärer i seminarielokalen lämnade seminariet i protest när Moshaie gjorde entré.

Jag och herrarna Kasehsaz, Sharafaldin, Rasgari, Il-Khani, Naser Mahmoud Heidarian, Hashemzadeh, Jamal Shorejeh och Soltany samt många andra inbjudna lämnade för att visa att vi inte acceptera honom (Rahim Mashaie). Detta är ett svar på presidentkansliets beteende, agerande och uttalanden.

Han sade vidare att även presidenten måste veta att vi accepterar honom så länge han har högste andlige ledarens acceptans. När ledaren tar tillbaka sitt stöd för regeringen då kommer folket att makulera den.

Art Film Festivalen som hölls på den iranska ön, Kish och som har kostat miljarder rial (iransk valuta), har under den senaste veckan kritiserats i media och av konstnärer och artister, skriver webbsidan Jahan News.

Tidigare artiklar om den interna krisen:

Krisen mellan makthavarna i Iran än mer infekterat

Den interna krisen mellan prästerskapets olika fraktioner fördjupas