Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: Iran ökar offentliga avrättningar

Iran har kraftigt ökat  användning av offentliga avrättningar, i ett försök att skrämma sina medborgare, säger Amnesty på onsdagen.

Hittills i år har 13 män hängts offentligt, vilket är nästan lika många som under hela 2010. Åtta av hängningarna har ägt rum sedan mitten av april, däri två unga män dömda för en våldtäkt och mord som de anklagas för att  ha begått när de var 17 år, sade gruppen för mänskliga rättigheter.

”Det är djupt oroande att trots antagande av ett moratorium för offentliga avrättningar under 2008, försöker de iranska myndigheterna återigen att skrämma folket genom sådana agerande som inte bara avhumanisera offret, men brutalisera också dem som bevittnar det , sade Amnestys talesperson Hassiba Hadj Sahraoui.

Iran avrättade minst 252 människor förra året, 14 i det offentliga, säger Amnesty.

Människorättsgrupper har ideligt kritiserat Iran för att den Islamiska republiken har en av de högsta antalet avrättningar i hela världen.

Minst 135 personer – tio offentligt – har avrättats hittills i år. Trovärdiga rapporter tyder på att över 40 andra, varav tre offentliga hängningar ha ägt rum i Salmas, nordvästra Iran, i februari – som inte har erkänts av myndigheterna.

Mord, äktenskapsbrott, våldtäkt, väpnat rån, narkotikahandel är alla belagt med dödsstraff enligt Irans islamiska lag som praktiseras sedan revolutionen 1979.

För att ta del av Amnestys rapport: Sharp rise in public executions as Iran executes first juvenile