Andra nyheter

Presskonferens om den medicinska blockaden mot Camp Ashraf, vid Mynttorget i Stockholm av fredagen, den 29 april, kl. 14:00

Avslöjanden kring den medicinska blockaden mot lägret Camp Ashraf vilken har som mål att förorsaka en långsam död för de lägerinvånare som sårades under irakiska arméns våldsamma attack mot lägret den 8 april i år.

Situationen i Camp Ashraf, hemvist för 3400 medlemmar av den iranska oppositionen i exil vilka åtnjuter status som särskilt skyddade personer under fjärde Genevekonventionen, håller på att förvandlas till en stor humanitär katastrof sedan irakisk militärt angripit civila, obeväpnade exiliranier i Camp Ashraf.  35 lägerinvånare dödades och 350 skadades allvarligt under den skoningslösa attacken mot lägret, den 8 april, som skedde på order av den irakiska premiärministern Nuri al-Maliki.

Detaljerad information om den irakiska regeringens implementering av en medicinsk blockad mot lägret, i strid med internationell humanitär rätt, och för att göra livet outhärdligt för de skadade lägerinvånarna kommer att presenteras på en presskonferens vid Mynttorget i Stockholm av fredagen, den 29 april, kl. 14:00.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) varnar samtidigt för en omfattande humanitär katastrof när irakiska regering fortsätter att införa inhumana restriktioner med avsikt att göra Camp Ashraf till ett koncentrationsläger för lägrets invånare och samtidigt isolera och avskärma dem från kontakter med omvärlden.

Deltagarna kommer även att uppmana till ett skyndsamt ingripande från FN och USA för att rädda livet på de skadade lägerinvånarna mot bakgrund av irakiska regeringens uppsåtliga och medvetna förbud samt bevisade ovilja att fullfölja sina internationella åtaganden och upprätthålla sitt humanitära ansvar när det gäller invånarna i Camp Ashraf.

Några anhöriga och familjemedlemmar till invånarna i Camp Ashraf som bor i Sverige, kommer att delta vid presskonferensen.

Tid och datum: fredagen, den 29 april, kl. 14:00

Plats: Mynttorget i Stockholm

Kontakt för Press:

Fathi Mojtaba, 070-777 33 83

Massud Kiani, 073-690 43 30