Kultur

Iran donerar värdefull konst till Sverige

Irans kulturella kansli i Sverige har donerat en bok med målningar av den iranska mästaren inom miniatyrmålning, Mahmoud Farshchian, till Stockholms stadsbibliotek, rapporterar Press TV på tisdagen.

Irans kulturattaché till Sverige, Bahman Moazzami, presenterade ett album innehållande verk från den framstående iranska konstnären för Stockholm stadsbiblioteks direktör Inga Lunden rapporterar den iranska engelskspråkiga Tv-kanalen.

Lunden uppskattade gåvan från iranska tjänstemän och sade att en sådan ovärderlig bok skulle locka många besökare till biblioteket, rapporterade nyhetsbyrån Mehr.

Farshchian är känd som Irans mästare inom miniatyrmålningar och hans verk har visats i ett flertal gallerier och museer runt om i världen såsom British Library, Freer Gallery of Art, Bibliothèque Nationale, Metropolitan Museum och Harvard University, tillägger Press TV.

Den Iranägda engelskspråkiga kanalen citerar Lunden som betonar nödvändigheten av att tillhandahålla pedagogiska CD-skivor för iranska barn i Sverige och skriver ”även om Sverige ägnar särskild uppmärksamhet åt sitt modersmål, har det stora antalet persisktalande medborgare som bor i landet gjort det oundvikligt att utrusta biblioteket med persiska böcker”.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) kan konstatera att medan svenska stadsbiblioteket i Stockholm inser värdet av att tillhandahålla iransk konst för den unga iranska generationen här i Sverige, så har betydelsen av detta inte uppgått för de iranska myndigheterna i Iran. Medan iranska artister och musiker systematisk motarbetas från att utföra sitt arbete enligt iranska traditioner håller prästerskapets representanter till Sverige ceremonier med avsikt att låtsas att man bryr sig om den iranska kulturen.

FFFI beaktar detta som inget annat än spel för gallerierna från prästerskapet för att propagera sin agenda och försöka skaffa sig internationellt erkännande under förevändning av kulturellt utbyte precis som det gjorde under Khatamis tid, 1997-2005.

Det bör påpekas att under prästerskapets tid har flera artister förbjudits och aktivt motarbetats från att vara verksamma i sitt kulturella område enbart för att deras verk inte föll prästerskapet i smaken eller enligt makthavarnas egna utsagor inte var förenligt med den Islamiska Republikens värderingar och principer.