Nyheter

Iran nekar utnämning av ambassadör till Egypten

Iran ville inte bekräfta på tisdagen en nyhetsrapport om att landet hade utsett en ambassadör till Egypten, vilket skulle markera ett återupprättande av diplomatiska förbindelser mellan länderna efter mer än tre decennier av kyliga relationer.

”Nyheten om utnämning av en ambassadör är gissningar och förhastade,” sade utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast vid en presskonferens.

Egyptens utrikesminister sade tidigare denna månad att Kairo var redo att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Iran, vilket signalerar en förändring i Iranpolitiken sedan president Hosni Mubarak avsatts i folkliga uppror.

Iranska Press tv rapporterade tidigare på tisdagen att Teheran har redan utsett diplomaten Ali Akbar Sibuyeh, son till en äldre prästman, som sitt sändebud till Egypten.

Relationen mellan länderna försvårades 1980 efter den islamiska revolutionen i Iran och Egyptens erkännande av Israel. Men de diplomatiska relationerna mellan det huvudsakligen sunnimuslimska Egypten och det shiitiska Iran har börjat tina upp sedan Hosni Mubarak avsattes från presidentposten i Egypten.