Nyheter

Uppdaterad: Irans ambassadör besökte utrikesminister Carl Bilt

Utrikesministern Carl Bildt berättar på sin blogg den 13 april att han igår tisdag fick besök av den iranske ambassadören.  Han skriver följande på bloggen, citat: ”Besök av Irans ambassadör. Vi har som bekant olika uppfattningar om mänskliga rättigheter. Sverige gick ju i spetsen för att FN:s råd för mänskliga rättigheter skulle utse en rapportör om situationen i Iran. Men det finns viktiga områden där vi trots starkt skilda meningar måste försöka att utnyttja diplomatins möjligheter för att komma framåt”.

Utrikesministern bjuder dock inte på några detaljer kring diskussionerna utan nöjer sig med att enkelt konstatera att det finns ”viktiga områden” som man trots starkt meningsskiljaktigheter måste finna svar på genom diplomatin.

Mötet med Irans ambassadör sker anmärkningsvärt samtidigt med att Iran, som enda land i hela världen, har prisat fredagens brutala och dödliga attack mot den landsflyktiga iranska oppositionen som bor i Camp Ashraf, Irak, och där bland annat en svensk medborgare dödades till följd av irakiska styrkors beskjutning. Två dagar efter attacken sade en befälhavare för det iranska revolutionsgardet, Hossein Salami, till den statliga nyhetsbyrån Fars att ”den viktigaste frågan är att upplösa Camp Ashraf samtidigt som han prisade fredagens attack.

Besöket av Irans ambassadör kom också mycket påpassligt dagen efter att EU införde riktade sanktioner mot 32 iranska ledare för deras roll i kränkningar av mänskliga rättigheter.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) anser att tajmingen för mötet är oerhört olyckligt, i synnerhet när flertalet svensk-iranier i Sverige med anhöriga i Camp Ashraf fortfarande väntar på utrikesministerns fördömande av den brutala attacken mot deras anhöriga i Irak, och där en skarp uppmaning till att skydda civila lägerinvånare hade varit det naturliga. EU, samt amerikanska, brittiska, norska och isländska utrikesdepartementet har utfärdat sådana uttalanden till stöd för lägerinvånarna i Camp Ashraf och deras rättigheter, men inte Sverige.

Det – i ljuset av den senaste veckans kraftiga fördömandena av Irans ageranden- ytterst vänliga uttalandet gentemot den iranska regimen på Carl Bildts blogg den 13 april, samt den fortsatta avsaknaden av fördömande och beklagande av attacken i fredags mot den iranska demokratiska oppositionen väcker återigen både farhågor och kritiska frågor om var den svenska regeringen står vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter vad avser Iran.

Uppdaterad fredag 00:26:

Utrikesministern uttryckte oro över det inträffade i lägret på tordagskväll.

Carl Bildt säger till TT på torsdagskvällen att ”vi har begärt mer information från de irakiska myndigheterna om vad som inträffat i det här fallet och uttalat vår oro” .