Nukleärt

Iran planerar att bygga nya reaktorer

Iran planerar att bygga fyra till fem nya forskningsreaktorer och kommer att fortsätta anrika uran för att förse dessa reaktorer med bränsle, sade en tjänsteman inom den nukleära sektorn på måndag,  trots västerländska påtryckningar på Teheran för att stävja landet nukleära arbete.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade tidigare i vecka ännu en hemlig fabrik som tillverkar högteknologiska utrustningar för Irans nukleära program.

NCRI:s avslöjanden och existensen av dessa fabriker bekräftades senare av prästerskapets utrikesminister Salehi under en presskonferens i Teheran. Salehi tillkännagav samtidigt att flera liknande fabriker finns sprida över hela Iran. Iranska myndigheter sade att IAEA-inspektörer kommer inte att tillåtas inspektera fabrikerna eftersom icke-spridningsavtalet kräver inga sådana åtaganden.

Chefen för Irans atomenergi organ, Fereydoon Abbasi, sade att Teheran skulle bygga reaktorerna ” under de närmaste åren för att producera medicinska radioisotoper, enligt den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA.

”För att tillhandahålla bränsle till dessa (nya) reaktorer, måste vi anrika tjugoprocentig uran” rapporterade ISNA genom att citera chefen för Irans atomenergi organ.

Abbasis kommentarer kommer sannolikt att öka västvärldens oro över att Irans nukleära program syftar till att bygga kärnvapen. Teheran säger att deras kärnenergiprogram är helt fredligt och fördömde internationella sanktioner, vilka skärptes förra året, som olaglig.

Prästerskapets president, Ahmadinejad, har vid flertalet av sina officiella anföranden beskrivit internationella resolutioner som ”pappersnäsduk ämnad att torka näsan med och slänga i papperskorgen”.

Samtalen med stormakter för att lösa det nukleära dödläget stannade upp i januari i år. Teheran insisterar på att det inte skulle acceptera något försök att begränsa landets nukleära anrikningsverksamhet. Experter har tidigare sagt att Teheran har tillräckligt med lagrade låganrikat uran (LEU) för att tillverka minst två atombomber om det var anrikat till en mycket högre nivå.

Abbasi sade även att landet skulle öka mängden av tjugoprocentig uran när det skulle behövas.