Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Hungerstrejkande gisslan riskerar död

Ett antal av dem sårade som togs som gisslan av irakiska styrkor i samband med Iraks blodiga attack mot civila i Camp Ashraf  den 8 april, har mist livet på grund av bristande medicinsk vård.

Ytterligare sex andra gisslan, Bahman Toloo, Mehdi Ghafouri, Hamid Makki, Hossein Eyni, Babak Karimi och Asghar Mehdizadeh, befinner sig i hungerstejk och deras hälsotillstånd försämras.

Ali Al-Yasseri från Malekis kansli och chef för ”kommittén för bekämpning av Ashraf” som är efterlyst av den spanska domstolen för sina brott mot internationella samfundet har personligen förhört och utsatt dem för påtryckningar på Khalis fängelset.

FFFI undersrtyker att invånarna i Camp Ashraf ska skyddas, enligt internationella övrenskommelser och rätt, och USA ska ansvara för deras säkerhet och välbefinnande.

FFFI uppmanar återigen den svenska regeringen att fördöma attacken mot försvarslösa människor i Ashraf  och verka aktivt för att USA och FN håller sina löften och tar sitt ansvar om att garantera säkerheten för Ashraf-invånare.