Engagemang, Nyheter

Sverige måste agera för att rädda livet på invånarna i Camp Ashraf

Situationen i Camp Ashraf är allvarlig och irakiska styrkor befinner sig fortfartfarande i lägret. Tillståndet är kritiskt för flera av de 300 som skottskadats mot bakgrund av brist på medicin och lämplig vårdutrustning efter en lång medicinblockad mot invånarna i lägret. Antalet döda fortsätter att stiga och är nu uppe i 35.

Det kommer också rapporter om ännu en attack mot invånarna där irakiska styrkor gått till angrepp mot lägerinvånarna med träpåkar och andra tillhyggen samtidigt som skott har skjutits i luften. Ytterligare 13 personer har skadats, trots uppmaningar från omvärlden om irakisk återhållsamhet.

Många oroliga anhöriga till Ashraf-invånarna i Sverige har idag samlats utanför den amerikanska ambassaden från kl. 13 för att påminna USA:s regering om dess ansvar gentemot invånarna i Camp Ashraf, i synnerhet då risken för ännu en attack är överhängande.

Deltagarna kräver att Sveriges regering ska, i likhet med andra länder, fördöma den brutala attacken mot deras anhöriga i Camp Ashraf. De vädjar till svenska regeringen att vidta konkreta åtgärder för att FN ska få kunna komma in för att övervaka situationen samt för att de svårt skadade ska få vård och behandling.

Iranska utrikesminister, Ali Akbar Salehi, sade vid en presskonferens i Teheran på lördag att Irak hade rätt att storma Camp Ashraf, rapporterar både AP och AFP.

”Under den irakiska konstitutionen, får ingen terroristgrupp använda irakisk mark som bas för att arbeta mot grannländer” berättade Salehi under presskonferensen och tillade att räden var juridiskt nödvändigt, och ”behöver berömmas”.

Iraks premiärminister Nuri al-Malikis media rådgivare, Ali Musawi, sade till AFP på fredagen att Bagdad inte längre skulle tolerera en organisation som hade varit inblandade i ”terroristverksamhet och skadar förbindelserna med grannarna”.

Detta beklagliga påstående bevisar att Iran är det verkliga beställaren av denna dödliga attack. Det visar också att Irakiska premiärministern Nuri al-Maliki representerar iranska regimen och är beredd i hopp om att sitta kvar vid makten utnyttja irakiska militären för att tillfredsställa sina chefer i Teheran. Medan resten av världen stämmer in i fördömandena prisar Iran barbariska handlingar vilket endast bestryker deras illasinnade karaktär.