Motståndsrörelsen, Nyheter

Ad Melkert: Irak bör tillåta UNAMI att övervaka situationen i lägret

Enligt uppgifter som Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) har tagit del av hindras en övervakningsgrupp från UNAMI från att komma in i lägret sedan fredagen den 8 april.

Ad Melkert, FN-generalsekreterarens särskilda sändebud för Irak, uppmanade landet  att tillåta UNAMI att övervaka situationen i lägret vid fredagens debatt i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt kommer rapporter om att ett antal journalister som har åkt till området för att rapportera om situationen, befinner sig utanför Ashraf men irakiska styrkor låter inte de att träffa lägerinvånarna.

Reuters rapporterar att journalister endast får besöka de områden som irakiska styrkor har intagit. Nyhetsbyrån skriver att ”Försvarsministeriet tog besökande journalister på en rundtur i lägrets omgivning, men endast i det område som tagits tillbaka av militären”.

”Män, kvinnor och barn höll upp foton av de påstådda offren samt skyltar som fördömde våldet. Stanna här och låt oss berätta om brotten, stod det på en banderoll på engelska. Men tungt beväpnade soldater höll tillbaka invånarna från media och putade dem bakom en metallgrind. Journalister fick inte tala med dem”, skriver Reuters i sin artikel.

Det är lite märkligt att journalister inte tillåts tala med lägerinvånarna om nu irakiska styrkor inte har något att dölja.