Motståndsrörelsen, Nyheter

Uppdaterad 2: Irakisk attack mot Ashraf med dödsskjutning pågår, sjutton dödade

Uppdaterad kl. 07:15: Antalet döda är nu uppemot sjutton medan attacken pågår alltjämt.

Uppdaterad kl. 07:15: den hänsynslösa attacken mot Camp Ashraf fortsätter alltjämt. Skoningslös beskjutning mot invånarna har orsakat elva döda. Det finns även rapporter om att militärfordon kör över de försvarslösa invånarna.

Uppdaterad kl. 06:00: Sex lägerinvånare har dödats, flera skadats efter att irakiska styrkor skjutit rakt in mot de försvarslösa invånarna. Det kommer rapporter om att irakiska styrkor beväpnade med pistoler och automatvapen åker runt i lägret med pansarfordon och skjuter på invånarna med avsikt att döda. Camp Ashraf är invaderat och  en blodbad har start.

Uppdaterad kl. 05:22: Det rapporteras nu om att irakiska styrkor har öppnat eld mot de obeväpnade lägerinvånarna i Ashraf. flertalet lägerinvånare  har dödats och flera har skadats. Irakiska styrkor beskjuter enligt uppgifter invånarna med pansarskytt. Några av invånarna har också kidnappats av irakiska styrkor.

Enligt uppgifter har attacken mot Camp Ashraf påbörjats vid 04:45 på fredags morgonen lokaltid. Flera än 2000 irakiska styrkor, flertalet pansarfordon och kravallpoliser deltar nu i denna attack mot invånarna i Ashraf. En kolumn med pansarfordon har nu tagit sig in i  lägret från den norra delen. Dessutom försöker irakiska styrkor bryta upp spänningarna på östra delen för att kunna bana väg för angriparna.

Tidigare: Irakiska premiärministern Nuri al-Maliki har beordrat irakiska styrkor att förbereda sig för en attack mot invånarna i Camp Ashraf. I detta avseende har ett stort antal pansarfordon med stridsstyrkor invaderat Camp Ashraf. Fram till torsdags natten har minst 65 militärfordon tillsammans med ny truppförstärkning fortsatte att inta positioner inne i lägret. Flera irakiska befälhavare har skyndat till platsen och utlyst ett beredskapstillstånd för irakiska trupper vid lägret.

Mobiliseringen mot de försvarslösa invånarna i Camp Ashraf sker samtidigt som den amerikanska försvarsministern, Robert Gates är på besök i Bagdad.

Talmannen för al-Irakiya, Haider al-Mulla varnade för en förestående attack mot Camp Ashraf och kallar varje form av aggression mot lägerinvånarna för ett angrepp på det irakiska folket och ett hån mot Iraks vänskapliga värderingar.

Iranska nationella motståndsrådet har i ett pressmeddelande uppmanat USA:s utrikesminister Hillary Clinton och amerikanska styrkorna i Irak att ingripa omedelbart för att stoppa  mördandet av Ashtaf invånarna. Den iranska motståndsrörelsen påpekade att varje form av aggression mot lägerinvånarna är en uppenbar kränkning av internationella konventioner och lagar mot bakgrund av deras rättsliga status som skyddade personer under fjärde Genevekonventionen.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fruktar att den irakiska mobiliseringen runtom och i Camp Ashraf syftar till att bana väg för ännu en militär attack mot de försvarslösa invånarna i Camp Ashraf vilket kan resultera i grym humanitär katastrof.

FFFI uppmanar den svenska regeringen att vidta skyndsamma åtgärder för att påkalla den irakiska regeringen att stoppa den militära stegringen och dra tillbaka de beväpnade styrkorna från Camp Ashraf som är ett demilitariserat och civilt område.