Engagemang, Nyheter

Iranier kräver att Sverige agerar

inga bilder hittades

Hundratals Iranier samlades spontant utanför den amerikanska ambassaden på Gärdet i protest mot att irakisk militär i natt gått till attack mot lägret Camp Ashraf. Lägret var länge bas för den iranska motståndsrörelsen, men avväpnades av USA efter invasionen i Irak 2003 – mot löfte om amerikanskt beskydd.

I en presskonferens på plats  kräver Svensk-iranier ett omedelbart stopp för massakern på deras försvarslösa anhöriga i Camp Ashraf i Irak. Demonstranter Uppmanade Sveriges UD att fördöma den dödliga attaken mot invånarna i Camp Ashraf san verka  aktivt för en formell och permanent FN-närvaro i lägret under skydd av amerikanska styrkor för att övervaka situationen och därigenom stoppa liknande övergrepp som lägerinvånarna får utså idag.

Dagens massaker i Camp Ashraf  ledde till 28 mördade efter beskjutning mot de försvarslösa invånarna.  Antalet skadade uppgår till 300 där tillståndet är kritisk för minst 19, vilka är i behov av omedelbart vård. Samtidigt rapporteras det om flera demonstrationer av exiliranier i storstäder i Europa utanför olika utrikesdepartement och amerikanska ambassader