Motståndsrörelsen, Nyheter

Uppdaterad 3: Irakisk attack mot Ashraf med 28 döda, attacken pågår alltjämt

Uppdaterad kl. 12:00: Flera internationella och svenska nyhetsmedier däri CNN, BBC, AP och SR Ekot, SvD och TT har nu rapporterat om massakern i Camp Ashraf. Antalet döda stiger för varje timme medan konkreta internationella ingripanden och fördömanden har uteblivit än så länge. Hittills har 28 personer dödats och mer än 300 skadats när irakiska styrkor forsätter att skjuta mot försvarslösa invånare och köra över dem med Humvee militärfordon. Situationen för de skadade och invånarna är akut mot bakgrund av att Ashraflägret befinner sig under en medicinsk blockad och har gjort så sedan ett år tillbaka. Därför råder det brist på medicin och de skadade kan inte få lämplig vård.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) har i ett av sina pressmeddelande kallat på den amerikanska utrikesministern, Hillary Clinton, för att åtminstone tillåta att de svårt skadade lägerinvånarna ska kunna få vård i det amerikanska militärsjukhuset som amerikanska styrkor stationerad i närheten av Ashraf förfogar över.För att läsa Svt:s artikel, läs här

Uppdaterad kl. 10:00: Massakern i Camp Ashraf pågår alltjämt med dödsskjutningar. Enligt erhållna uppgifter har irakiska styrkor börjat beskjuta byggnader och hem tillhörande Ashraf-invånarna med artilleri för att förstöra  samtidigt som man maximerar dödstalet. Videoklipp 2 från attacken (varning för starka bilder), här

Uppdaterad kl. 08:15: Antalet döda är nu 21 och närmare än 200 är skottskadade under de tre timmar som beskjutning har på gått alltjämt. Massakern ser inte att avta. FFFI uppmanar regeringen att fördöma denna skoningslösa attack mot obeväpnade Ashraf-invånare och att ingripa för att stoppa detta massaker. Utan internationella ingripanden kommer antalet döda att öka än mer. Videoklipp från attacken, här

Uppdaterad kl. 07:15: Antalet döda är nu uppemot sjutton medan attacken pågår alltjämt.

Uppdaterad kl. 07:15: den hänsynslösa attacken mot Camp Ashraf fortsätter alltjämt. Skoningslös beskjutning mot invånarna har orsakat elva döda. Det finns även rapporter om att militärfordon kör över de försvarslösa invånarna.

Uppdaterad kl. 06:00: Sex lägerinvånare har dödats, flera skadats efter att irakiska styrkor skjutit rakt in mot de försvarslösa invånarna. Det kommer rapporter om att irakiska styrkor beväpnade med pistoler och automatvapen åker runt i lägret med pansarfordon och skjuter på invånarna med avsikt att döda. Camp Ashraf är invaderat och  en blodbad har start.

Uppdaterad kl. 05:22: Det rapporteras nu om att irakiska styrkor har öppnat eld mot de obeväpnade lägerinvånarna i Ashraf. flertalet lägerinvånare  har dödats och flera har skadats. Irakiska styrkor beskjuter enligt uppgifter invånarna med pansarskytt. Några av invånarna har också kidnappats av irakiska styrkor.

Enligt uppgifter har attacken mot Camp Ashraf påbörjats vid 04:45 på fredags morgonen lokaltid. Flera än 2000 irakiska styrkor, flertalet pansarfordon och kravallpoliser deltar nu i denna attack mot invånarna i Ashraf. En kolumn med pansarfordon har nu tagit sig in i  lägret från den norra delen. Dessutom försöker irakiska styrkor bryta upp spänningarna på östra delen för att kunna bana väg för angriparna.

Tidigare: Irakiska premiärministern Nuri al-Maliki har beordrat irakiska styrkor att förbereda sig för en attack mot invånarna i Camp Ashraf. I detta avseende har ett stort antal pansarfordon med stridsstyrkor invaderat Camp Ashraf. Fram till torsdags natten har minst 65 militärfordon tillsammans med ny truppförstärkning fortsatte att inta positioner inne i lägret. Flera irakiska befälhavare har skyndat till platsen och utlyst ett beredskapstillstånd för irakiska trupper vid lägret.

Mobiliseringen mot de försvarslösa invånarna i Camp Ashraf sker samtidigt som den amerikanska försvarsministern, Robert Gates är på besök i Bagdad.

Talmannen för al-Irakiya, Haider al-Mulla varnade för en förestående attack mot Camp Ashraf och kallar varje form av aggression mot lägerinvånarna för ett angrepp på det irakiska folket och ett hån mot Iraks vänskapliga värderingar.

Iranska nationella motståndsrådet har i ett pressmeddelande uppmanat USA:s utrikesminister Hillary Clinton och amerikanska styrkorna i Irak att ingripa omedelbart för att stoppa  mördandet av Ashtaf invånarna. Den iranska motståndsrörelsen påpekade att varje form av aggression mot lägerinvånarna är en uppenbar kränkning av internationella konventioner och lagar mot bakgrund av deras rättsliga status som skyddade personer under fjärde Genevekonventionen.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fruktar att den irakiska mobiliseringen runtom och i Camp Ashraf syftar till att bana väg för ännu en militär attack mot de försvarslösa invånarna i Camp Ashraf vilket kan resultera i grym humanitär katastrof.

FFFI uppmanar den svenska regeringen att vidta skyndsamma åtgärder för att påkalla den irakiska regeringen att stoppa den militära stegringen och dra tillbaka de beväpnade styrkorna från Camp Ashraf som är ett demilitariserat och civilt område.