Engagemang, Nyheter

Ekot: Iranier demonstrerar mot amerikansk passivitet

Ett sjuttiotal iranier demonstrerar just nu utanför den amerikanska ambassaden på Gärdet i protest mot att irakisk militär i natt gått till attack mot lägret Camp Ashraf. Lägret var länge bas för den iranska motståndsrörelsen, men avväpnades av USA efter invasionen i Irak 2003 – mot löfte om amerikanskt beskydd.

– Då lovade USA att skydda innevånarna i Camp Ashraf, men nu står man vid sidan om och låter dödandet pågå, säger en av demonstranterna, Sana Sutudumaram. Hon har sin syster och flera andra familjemedlemmar i lägret, som ligger i Irak.

Camp Ashraf, där det idag bor runt 3500 personer var fram till den amerikanska invasionen av Irak 2003 bas för den iranska motståndsrörelsen.

–Under natten till idag har lägret attackerats av irakisk militär, och tjugoen personer har dödats, säger Sana Sutudumaram.

– Alla som bor i lägret känns som mina bröder och systrar, som kämpar för friheten i Iran, säger Sana.

– Men hela världen har i princip tystnat, och vi kommer inte att gå härifrån förrän vi och människorna i Camp Ashraf har fått sina rättigheter tillgodosedda.

– Men varför demontrerar ni här utanför den amerikanska ambassaden?

– Eftersom det är USA och den amerikanska ambassaden som har makten, och eftersom de har skrivit under den fjärde Geneve-konventionen.

Där lovar USA att skydda Camp Ashraf som motprestation mot att motståndsrörelsen lade ner sina vapen, men det har man inte följt alls, säger Sana Sutudumaram till Radio Stockholm.

– Så nu tänker ni stanna här?

– Ja, vi stannar tills USA agerar och gör någonting åt saken. Vi går ingenstans. Vi står här, vi dör här, säger Sana.