Nyheter

Pentagon: Iran och al-Qaida vill utnyttja arabvärldens folkresning

USA: s försvarsminister Robert Gates sade på torsdagen att Iran och extremistiska grupper som al-Qaida försöker utnyttja genomgipande oroligheterna i arabvärlden.

”Jemen har verkligen lättat upp trycket på al-Qaida på den arabiska halvön,” sadeGates, med hänvisning till den militanta gruppens underavdelning i Jemen, vilket pågår en folkligt uppror mot president Ali Abdullah Saleh.

”Det är också en oro för att den inre säkerhetstjänster i många av dessa länder har vänt sig till sina interna problem snarare än bredare terroristbekämpning,” sade Gates under ett besök i den amerikanska basensen Camp Liberty väster om Bagdad, där han inspekterade amerikanska styrkor. 

Han tillade att arabiska ledare, särskilt i Egypten, är fortfarande ”oroliga” för att radikala islamister kan dra nytta av händelser i Mellanöstern.

”Vi måste hålla ett öga på det mycket noga eftersom … detta är en period där extremister- inklusive Iran kommer förmodligen att försöka dra nytta ” sade Gates 

”Vi har redan bevis för att iranierna försöker utnyttja situationen i Bahrain och vi har också bevis för att de talar om vad de kan göra för att skapa problem någon annanstans,” sade Gates, med hänvisning till shia-ledda protester som krossades av Sunni monarkin.

USA har anklagat shiitiska Iran för att vilja destabilisera regionen och konspirera mot sunnitiska monarkierna som Bahrain, där shiitiska befolkningen klagar på diskriminering.

Washington är oroat över att ett politiskt vakuum efter an avsatt Saleh kunna uppmuntra al-Qaida för att stärka sitt fotfäste i Jemen, Usama bin Ladins fäderneärvda hemland.