Nyheter

Sprickan ökar mellan Iran och arabländer

En ledande iransk präst uppmanade på onsdagen demonstranterna i Konungariket Bahrain att ”stå upp och stå emot” regeringens kraftåtgärder som har stöd av hundratals saudiarabiska trupper. 

Den hårdföra prästen Ahmad Khatami krävde, i ett tal vid en religiös sammankomst i den heliga staden Qom, också att Saudiarabien dra tillbaka sina styrkor från Bahrain.

Oroligheterna i Bahrain, som utbröt i februari, har spelat ut mot regionens djupa rivaliteten mellan shiiter och sunnimuslimer.

Demonstranter från Bahrains shiitiska majoriteten har krävt att rikets sunnimuslimska minoriteten härskare ge dem lika rättigheter och en politisk röst.

Saudiarabien, ett i hög grad sunni nation, har rusat till stöd för Bahrain, medan andra Gulfstaterna har anklagat främst shiitiska Iran att blanda sig i Bahrains angelägenheter genom att ha försökt att röra om shiitiska orolighetererna där.

På onsdagen skanderade präster i Qom,  130 kilometer söder om Teheran, slagord mot Saudiarabiens ledare och Bahrains kung Hamad bin Isa Al Khalifa. ”Död åt Saudiska huset, ”död åt Khalifa huset.

Khatami, en hårdföra präst, anklagade saudierna för att ha begått ”vilde brott” mot folket i Bahrain. ”Kära Bahrainare, stå upp och stå emot. ”Vet att segern är din. Fienden vill se dig besviken och deprimerad,” sade Khatami  i ett tal som direktsändas på iranska statliga televisionen.