Nyheter

Kuwait ska utvisa iranska diplomater utpekade i spionhärva

Arabiska Gulfstater och Iran har hamnat i en diplomatisk dispyt sedan Kuwait ska enligt rapporter sparka ut ett antal iranska diplomater för påstådda kopplingar till en spionhärva som arbetar för Teheran.

Kuwaits utrikesminister Mohammed Sabah berättade att ett antal iranska diplomater ska utvisas för påstådda spioneri som enligt uppgifter går tillbaka till den amerikanska invasionen av Irak 2003.

”Åtgärder kommer att vidtas mot en grupp iranska diplomater … . De kommer att betraktas som persona non grata och utvisas från Kuwait”, sade han till journalister i Kuwait på torsdagen.

Teheran tillbakavisade påståendena som helt grundlösa. Irans utrikesminister Ali Akbar Salehi sade att den islamiska republiken blandar sig inte i kuwaitiska angelägenheter, enligt iranska statliga medier.

Gulfstaternas medier rapporterade om att Kuwait har återkallat sin ambassadör från Iran för samråd.

Relationen mellan Gulfstaterna och Iran har blivit alltmer ansträngd sedan vågen av arabiska protester nådde Irans shiitiska granne Bahrain där den sunnitiska regeringens säkerhetsstyrkor förra månaden, krossade proteströrelsen som till huvudsak var ledda av shiiter.

Krisen i Bahrain förvandlas snabbt till ett regionalt dödläge mellan sunniarabiska Gulfstater och shiitiska Iran med olika anklagelser mot varandra från båda sidor.

Myndigheterna i Bahrain har anklagat Iran för att blanda sig i landets angelägenheter medan Iran har riktat skarpt kritik mot en del sunniarabiska stater för att ha skickat trupper till Bahrain. En iransk parlamentarisk panel varnade på torsdagen Riyadh för att ”leka med elden” genom att bidra med trupper till den gemensamma militärstyrkan i Bahrain.

Nyheten om Kuwaits planer på att utvisa iranska diplomater kom två dagar efter att en domstol i huvudstaden Kuwait City dömde två iranska och en kuwaitisk medborgare till döden för spioneri för Teheran. Spionhärvan anklagas för att ha överlämnat hemlig militär information och fotografier av militära anläggningar i Kuwait samt för att ha spionerat för den islamiska republikens räkning.

Lokala medier rapporterade om att männen har erkänt att de tog bilder på kuwaitiska och amerikanska militäranläggningar för iranska revolutionsgardet. Men enligt uppgifter har de tilltalade förnekat anklagelserna under rättegången och hävdat att de hade erkänt under tortyr, rapporterar AFP.

Oljerika Kuwait har en betydande shiitisk befolkning.