Nyheter

Iran stryker tre nollor från sedlarna

Den iranska finansministern har aviserat en plan för att styrka tre nollor från den nationella valutan, Rial, i ett försök att optimera finansiella resultat.

Iran ”kommer att stryka tre nollor från den nationella valutan i år på villkor att de förutsättningar uppnås,” berättade Irans ekonomi- och finansminister, Shamseddin Hosseini för IRNA på lördagen.

Den nya Rial ska alltså motsvara cirka tusen i dagens Rial. Med nuvarande kurs får man nästan 18000 Rial för tio svenska kronor.

Hosseini hänvisade till Irans finansiella regelverk och tillsyn för dess centralbank viket antogs tidigare i en paket och noterade, ”Det finns initiativ i paketet som lägre kostnader, stabilitet och förbättringsprestanda av landets bank- och monetära sektorer”.

Han tillade att baserat på denna politik kunde landet nu fokuserar på att stryka extra nollor.

Den iranska ministern påpekade att åstadkomma stabilitet i priserna skulle var ett första nödvändig steg för att uppnå detta mål.

Nedgången i värdet av Irans nationella valuta under de senaste decennierna har utlöst ett antal objektiva och subjektiva dilemman, säger analytiker.