Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Politiska fångar hålls under omänskliga förhållanden-2

En politisk fången har hamnat i koma och överförts till ett sjukhus efter att ha hungerstrejkat i protest mot de omänskliga förhållandena i det fängelse där han sitter frihetsberövad, enligt Hrana nyhetsbyrån på onsdagen.

Arash Sadeqi inledde sin hungerstrejk den 15 mars i protest mot brutal tortyr som begåtts av regimens fångvaktare. Sadeqis axel och revben var brutna på grund av tortyr, enligt rapporter.

Regimens agenter har i kontakt med familjen hotat de att inte besöka sjukhuset för att träffa den unga politiska fången.

Arash utsattes för ett brutalt förhör och tortyr med anledning av att han i intervjuer med medier avslöjade omständigheter som ledde till hans mors död. Regimen anklagade då honom för att hans berättelser inte låg i linje med regimens riktlinjer och principer, enligt Danehjoonews.

Han är också satt under stark press eftersom han vägrar låta sig intervjuas av  statskontrollerade medier.

Arash Sadeghi, politisk aktivist och filosofistudent,  greps i samband med landsomfattande protester som bröt ut efter presidentvalet 2009 och dömdes i juni förra året till sex års fängelse och sjuttiofyra piskrapp. Arashs mor dog av hjärnblödningar när säkerhetsstyrkor gjorde en räd mot hennes hem.

Trycket mot politiska fångar i prästerskapets fängelser har ökat parallellt med tilltagande folkliga protester. Flera har mist livet under den senaste tiden på grund av skoningslösa behandlingar ytterligare riskerar att gå samma öde tillmötes.

läs mer…

Politiska fångar hålls under omänskliga förhållanden-1