Andra nyheter

Protestaktion mot skoninglös behandling av politiska fångar i Iran

Pressmeddelande av den 31 mars 2011

Protestaktion mot skoningslös behandling av politiska fångar i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, är djupt oroat över situationen för de politiska fångar som idag sitter i prästerskapets fängelser. Enligt rapporter från Iran tillgriper makthavarna allt brutalare och än mer hänsynslösa kraftåtgärder mot de värnlösa fångarna. Det senaste i raden av omänskliga handlingar är att fångar med allvarliga och livshotande sjukdomar förvägras vård och nödvändig medicinsk behandling in i det sista. Detta för att bryta ner fångarna och framtvinga falska bekännelser genom att orsaka dem en långsam och smärtsam död.

Mohsen Dokmechi, 50, var en av de politiska fångar i Gohardasht-fängelset som vägrades lämpligt vård trots sin cancer (bukspottscancer). Han var en ökänd affärsman vid Teherans basar och blev arresterad i augusti 2009 anklagad för att ha bistått familjer till politiska fångar samt för att hans dotter är bosatt i Camp Ahraf.  Strax efter arresteringen blev han dömd till 10 års fängelse främst på grund av sin dotters medlemskap i den iranska oppositionen, Folket mojahedin.

Mohsen Dokmechi avled under tisdagsnatten på ett sjukhus till följd av sin svåra sjukdom efter att ha vägrats lämplig vård under en långtid. Han är dessvärre inte ensam om sin situation utan det finns flera andra politiska fångar som är utsatta för liknande skoningslös behandling och riskerar att tillmötesgå samma öde.

Zahra Jabari, 39, som lider av hjärtsjukdom och akut reumatism är en annan politisk fånge vars hälsotillstånd är livshotande eftersom hon nekas medicinsk behandling. Hennes syster och två bröder bor i Camp Ashraf i norra Irak.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, kommer tillsammans med sina systerföreningar att anordna en protestaktion på torsdagen, den 31 mars, vid Sergels torg (övre plan) för att uppmärksamma den alarmerande situationen för politiska fångar och protestera mot prästerskapets skoningslösa behandling av dem.

FFFI, uppmanar ånyo den svenska regeringen att visa större handlingskraft och vidta konkreta handlingar mot de ansvariga för de pågående kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran. Sverige, i egenskap av initiativtagare, bör aktivt driva på så att FN:s rapportör ges tillfälle till oanmälda och spontana besök i Iran med fritt tillträde till prästerskapets fängelser och andra inrättningar för att på plats kunna utreda de omänskliga förhållanden som råder där.

Tid och datum: 31 Mars, 18:00

Plats: Sergels torg, (övre plan)

 

Kontakt för press:

Massud Kiani 073-690 43 30

Akbar Parizani, 070-745 56 60