Mänskliga Rättigheter

Politisk fånge ska avrättas inom kort

Revolutiondomstolen i staden Saggez,i nordvästra Iran, har meddelat att dödsdomen mot politiska fången Shirko Moarefi är fästställd och den kommer att verkställas den första maj. Den 31 årige kurdiska aktivisten har dömts till döden för vad som beskrivs som ”brott mot säkerheten i staten ”och” fiendskap mot Gud ”.

Shirko Moarefi greps i februari 2008 anklagad för att har varit medlem i det förbjudna kurdiska partiet Komala och har utsatts för tortyrer, enlig hans nära anhöriga.

Mahmood Amiry-Moghaddam, talesman för Iran Human Rights säger: ”Vi är mycket bekymrade över Shirkoo Moarefi och 12 andra kurdiska fångar som befinner sig i överhängande fara för avrättning.”

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, EU samt alla nationella och internationella människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för att omedelbart stoppa dödsdomar i Iran.