Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: Iran har flest avrättningar

Iran har flest avrättningar i Mellanöstern och Asien enligt Amnestys rapport Dödsstraffet i världen 2010.  

”Iranska myndigheterna erkände verkställandet av 252 döddomar, varav fem kvinnor och en ungdomsbrottsling under 2010”, enligt rapporten. ”AmnestyInternational  tillade ochkså att organisationen har fått trovärdiga rapporter om mer än 300 andra avrättningar som inte officiellt erkänns, mestadels i Vakilabad fängelset  i staden Mashhad, 850 kilometer öster om Teheran.

Amnesty rapporterar också att flera personer har dömts till döden för att ha stödjat den iranska största oppositionsgruppen Folkes Mujahedin (PMOI / MEK), och i vissa fall bara för att de har familjen band med PMOI- medlemmar.

Rapporten tillägger  tillade också att ”I januari hängdes två män efter orättvisa rättegångar där de dömdes för” fiendskap mot Gud ” med hänvisning till avrättningar av Ali Kazemi och Mohammad Ali Haj Aqaei som åtalades för att stödja PMOI.

Rapporten pekade också på avrättning av Ali Saremi, och sa, ”i december 2010 en annan man, som dömdes till döden ett år tidigare, avrättades också utan förvarning. Han hade också dömts för sitt påstådda medlemskap i en förbjuden oppositionsgrupp Folkets Mujahedin (PMOI). ”

 ”Ytterligare sex män och en kvinna dömdes till döden i Iran för påstådda kopplingar till PMOI, enlig Amnestys rapport.

Läs rapporten i full text