Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Politiska fångar hålls under omänskliga förhållanden

Enligt rapporter från människorättsaktivister lider en politisk fånge Zahra Jabari, 39, av hjärtsjukdom, akut reumatism och har svårt att röra sig. Trots detta sitter hon frihetsberövad i prästerskapets fängelse.

På måndagen den 21 mars, hamnade hon i koma eftersom  fängelsevakter vägrade ge henne medicinsk vård, vilket har satt hennes liv i fara.

Zahra Jabari, mor till ett fyraårig barn, arresterades den 17 september 2009. Hon utsattes för svåra påfrestningar och tortyr med anledningen av att hennes syster och två bröder bor i Camp Ashraf i norra Irak, hem för ca 3400 medlemmar av den iranska oppositionen, Folkets Mojahedin.

Samtidigt har det fysiska tillståndet för en annan politisk fånge Mohsen Dokmechi, 50, som lider av pankreascancer (cancer i bukspottskörteln), extremt förvärrats . Trots ihållande svåra smärtor och läkarnas utlåtande om att han behöver genomgå kemoterapi samt att han bör stå under särskild medicinsk övervakning, förvägras han vård av de ansvariga för Gohardasht-fängelset. Mohsen Dokmehchi som är en framstående affärsman vid Teherans basar, arresterades i augusti 2009 och dömdes till 10 års fängelse anklagad bl.a. för att hans dotter är bosatt i Camp Ahraf samt för att ha bistått familjer till politiska fångar.

Förenade föreningar för ett fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, internationella människorättsorganisationer, att fördöma regimen hänsynslösa kränkningar av mänskliga rättigheter. FFFI uppmanar FN:s generalsekreterare att agera skyndsamt för att den nya särskilda FN-rapportören för mänskliga rättigheter i Iran får tillgång till prästerskapets  fängelser för att på plats kunna utreda de omänskliga förhållanden som råder där. Utredningen bör fokusera särskilt på den alarmerande situationen för politiska fångar som sitter frihetsberövade i prästerskapets fängelser.