Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Politisk fånge dog efter att ha vägrats vård

Enligt mottagna rapporter avled politiska fången Mohsen Dokmehchi i natt på sjukhuset.

FFFI har tidigare rapporterat om att det fysiska tillståndet för Mohsen Dokmechi, 50, som led av pankreascancer (bukspottscancer), hade extremt förvärrats på grund av att han förvägrades vård av de ansvariga för Gohardasht-fängelset.

Dokmehchi utsatt för psykiska tortyr även på sjukhuset och vägrads anhörigbesök, enligt rapport.

 Mohsen Dokmehchi som var en framstående affärsman vid Teherans basar, arresterades i augusti 2009 och dömdes till 10 års fängelse anklagad bl.a. för att hans dotter är bosatt i Camp Ahraf samt för att ha bistått familjer till politiska fångar.

Flera andra politiska fångar hålls under ett omänskligt förhållande i Irans fängelser och det finns farhågor att dem också tillmötesgå samma öde.

Förenade föreningar för ett fritt Iran, FFFI, uppmanar återigen den svenska regeringen, internationella människorättsorganisationer, att fördöma regimen hänsynslösa kränkningar av mänskliga rättigheter.

FFFI uppmanar FN:s generalsekreterare att agera skyndsamt för att den nya särskilda FN-rapportören för mänskliga rättigheter i Iran får tillgång till prästerskapets fängelser för att på plats kunna utreda de omänskliga förhållanden som råder där. Utredningen bör fokusera särskilt på den alarmerande situationen för politiska fångar som sitter frihetsberövade i prästerskapets fängelser.