Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Politisk fånge med cancer hålls fången på ett sjukhus

Mohsen Dokmechi, politisk fånge

Prästerskapets repressiva styrkor håller en politisk fånge med diagnosen cancer frihetsberövad under ständig bevakning genom att spärra av ett avdelningsområde på ett sjukhus. Mohsen Dokmechi, en välkänd politisk fånge i Iran, lades in på sjukhuset enligt rapporter efter en kontroll där läkarna konstaterade att hans hälsotillstånd hade försämrats och att hoppet om en återhämning var minimal. Trots detta hålls han under en dygnet runt bevakning  på sjukhuset med besöksförbud av fyra agenter från prästerskapets ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänst (MOIS). Dessutom  hindrar agenterna hans familj och andra anhöriga från att besöka honom.

Enligt rapporter fick Dokmechis hustru och barn träffa honom för bara tio minuter i onsdags innan deras besök avbröts av prästerskapet agenter. Mohsen Dokmechi, har en dotter som är bosatt i Camp Ashraf i Irak, hemvist för den största iranska oppositionen, Folkets mojahedin.

Prästerskapets repressiva organ har tidigare ideligt försvårat hans medicinska behandling för cancer i bukspottkörteln (pankreascancer) med avsikt att orsaka honom ett plågsamt död, enligt mänskliga rättighets- och demokratiaktivister i Iran. Beslutet att utsätta honom för denna inhumana behandling likställd fysisk tortyr kommer från åklagare i Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi.

Enligt samma källor hade han inte ens styrka att prata när hans familj besökte honom sist och hade förlorat nästan hälften av sin normala vikt vilket förvärras av den behandling han får utså från prästerskapets myndigheter.

Dokmechi satt tidigare frihetsberövad i fängelse trots sin cancer och trots att läkare vid fängelset hade rekommenderat att han överförs till ett sjukhus utanför fängelset för att genomgå cellgiftsbehandling (kemoterapi). Men han förvägrades lämpligt behandling under långtid på order av åklagare Dolatabadi som inte tillät honom att uppsöka sjukhus innan det var försent.

Mohsen Dokmechi har suttit åratal i prästerskapets fängelse på 80-talet. Han greps förra året för att ha hjälpt och bistått familjer till politiska fångar samt för att hans dotter är bosatt i Camp Ashraf. Han har utsatts för svår psykisk och fysisk tortyr under tiden i fängelset.