Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ung demonstrant dog efter säkerhetsstyrkornas misshandel

En ung demonstrant dog i Iran efter att ha blivit brutalt misshandlad av prästerskapets repressiva styrkor i samband med folkliga protester på tisdagen 15 mars, enligt nyhetsrapporter.

Behnoud Ramezani, som hade deltagit i tisdagens uppror mot prästerskapets styre var identifierad av paramilitära styrkan Basijmilisen och civilklädda agenter. Han blev senare brutalt misshandlad av agenterna när han var överfallen i ett bakhåll.

Det iranska folket firade traditionsenligt Eldfesten på tisdagsnatt med hjälp av brasor och fyrverkerier. Men firandet runtom Iran övergick snabbt till regimkritiska protester mot bakgrund av att det styrande prästerskapet hade förbjudit firandet av Eldfesten. Stor närvaro av repressiva organ har rapporterats i olika delar av landet i samband med att folket trotsade det statliga förbudet mot firandet av Eldfesten.

Vissa rapporter gör gällande att agenterna hade upptäckt fyrverkerier på Ramezani (vilket hade förbjudits av iranska myndigheter) och tände på pjäserna nära hans kropp, vilket resulterar i allvarliga skador på hans mage.

Den unge demonstranten transporterades till ett sjukhus där han några timmar senare avled på grund av sina skador.

Rapporter indikerar även att prästerskapets repressiva organ med chefen för Basijmilisen i Narmak-området i Teheran som befälhavare, försökte senare komma in på sjukhuset för att föra bort kroppen, men detta mötes av ett kraftigt motstånd från sjukhuspersonalen.