Nyheter

Vapenlast på bordade fartyg kom från Iran

 
 

50 ton vapen hittades ombord på Viktoria skepp

Israel visades avancerade vapen som hade hittats ombord på ett lastfartyg som bordades av Israels militär på tisdagen Israel har dock pekat ut Iran som avsändarland för vapenlasten, skriver Haaretz..

Lastet inkluderade sex C-704 radar-styrda sjömålsrobotar för att beskjuta fartyg. Förutom missilerna fanns även 260 granater, med en räckvidd av tio kilometer, 2.260 mindre granater med kortare räckvidd och nästan 67.000 kulor avsedda för kalashnikovgevär, sade en israelisk militär taleskvinna .

”Till alla dem som ifrågasatte och angrep och kritiserade Israel för att stoppa Gaza-bundna fartyg för att kontrollera dem, här är svaret,”  sade premiärminister Benjamin Netanyahu i Ashdod hamn, där  ca 50 ton gevärsammunition lades ut.

”Ursprungligen kommer de från Iran, passerade de genom Syrien och var på väg till terror elementet i Gaza. Men deras yttersta mål var civila israeler, sade Netanyahu. ”Det är vår plikt, inte bara vår rätt, att stoppa dessa fartyg och ta bort deras vapen.”  

Den tysk-ägda fartyget ”Victoria” var på väg från från Turkiet till Alexandria i Egypten när det bordades av den israeliska militären på tisdagen.  Israel sade att ammunition ombord på fartyget skulle ha varit lastas i Egypten och smugglade till närliggande Gaza.

Iran avvisade Israels uppgifter som falska.