Nyheter

Raketer från Iran beslagtogs i Afghanistan

Internationella styrkor i Afghanistan har beslagtagit en ”betydande” transport av raketer från Iran som skulle ha fördubblat upprorsmännens stridskapacitet, sade en brittisk tjänsteman på onsdagen.

De 48 122 mm raketer, som har en räckvidd på 20 kilometer (13 miles), länkas till Irans elitstyrka revolutionsgardet och beslagtogs förra månaden i Nimroz, en provinsen i sydvästra afghanska som gränsar Iran.

International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan anklagar Iran för att tillhandahålla utrustning och stöd till afghanska soldater som utkämpar ett uppror mot USA-ledda internationella trupper.

Men Iran avvisar detta och utrikesdepartementets talesman beskrev anklagelserna förra veckan som ”grundlösa och oacceptabelt.”

ISAF taleskvinna Örlogskapten Colette Murphy säger att märkningen på raketerna angav att de var från Iran och sade: ”Dessa raketer har en längre avstånd än något som tidigare har konstaterats … De kan gå omkring 20 kilometer, det är det som gör fyndet så betydande”, rapporterar AFP.

Iran ses ibland som fientliga mot talibanerna av religiösa skäl men analytiker menar att det kan stödja rebeller som en motvikt till ärkefiende USA, som har 97.000 soldater i Afghanistan som en del av den 140.000  internationella styrkan.

Den amerikanska amiralen Gregory Smith, ISAF: s vice stabschef, preciserade förra månaden det stöd som anses att Iran ger till rebeller i Afghanistan.

”De ger dem en begränsad mängd kulor, tekniska bitar av IED (spränganordningar), raketer, GPO (raketdrivna granater) genom väletablerade nätverk via gränsen, sade han. Han tillade att situationen var ”inte ett stort problem”, men varnade att Iran kan öka sitt stöd ”över en natt.”