Nyheter

Iran: Rafsanjani under de hårdföras skottglugg

Iranska regimens stora politiska överlevare, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, kan förlora en av hans maktpositioner den här veckan efter att de hårdföra krafterna i Iran försöker straffa honom för att ha uttryckt sympati för oppositionen.

Prästerskapets tidigare president Akbar Hashemi Rafsanjani kan komma att röstas bort från sin ordförandepost i regimens Expertråd vilket är ett hårt bakslag mot hans försök att spela en överbryggande roll mellan den dominerande islamiska hårdföra fraktionen och den alltmer marginaliserade reformvänliga oppositionen.

Nederlaget för Rafsanjani kommer att befästa den hårdföra presidenten Mahmoud Ahmadinejads dominansen och gör varje form av försoning med de reformvänliga fraktionen ännu mindre troligt.

Expertrådet, ett valt organ av prästmän som utser, överser och i teorin kan avsätta den högsta andlige ledaren, håller en omröstning på tisdagen vilken kommer att ha en liten omedelbar politisk betydelse. Men det intensifierar maktkampen inom prästerskapet om Rafsanjani röstas ut, vilket tyder på en ytterligare förstärkning av det kompromisslösa läget.

”Resultatet av morgondagens val kommer att bli mycket betydelsefullt för den framtida utvecklingen av landets politik”, säger Mashaollah Shamsolvaezin, chefredaktör för en ultrakonservativa dagstidning som utses av regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei. ”Det kommer att visa oss vilken riktning den pågående kampen tar och vilken sida som har övertaget”.

Rafsanjani har visat sig vara en slug navigatör av Irans politika strömmar sedan den islamiska revolutionen 1979. En av de närmaste medarbetare till revolutionär ledare Ayatollah Ruhollah Khomeini, han var den förste presidenten i den post-Khomeini era 1989-1997.

Men hans politiska inflyttande har sedan dess avtagit och hans försök till comeback i presidentvalet år 2005 misslyckade då han förlorade mot den populistiska outsider Ahmadinejad, som anklagat honom offentligt för korruption