Nyheter

Iran varnar västvärlden för stöd till PMOI

En högt uppsatt iransk lagstiftare har fördömt EU och sex stormakter för att stödja Irans huvudsakliga organisationen Folkets Mujahedin, PMOI, (MKO), rapporterar den iranska engelsk språkiga tv kanalen Press TV på sin hemsida.

”Sådana uppenbara stöd till terroristorganisationer och grupper står i strid med västvärldens humanitära krav, sade Alaeddin Boroujerdi, ordförande för kommissionen nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament, på söndagen.

”Den islamiska republiken Iran har alltid varit redo att klargöra dess ståndpunkter, och har alltid hållit dörren öppen för förhandlingar med P5 +1 (de permanenta medlemmarna av FN: s säkerhetsråd plus Tyskland).”

Boroujerdis tillade att även om dörren för förhandlingar med P5 +1 är öppen, men EU bör klargöra sin ställning till terroristgrupper, där efter Iran kommer att besluta om återupptagande av samtalen.

Europaunionen,som tog bort MKO från sin svarta lista 2009, uppmanade USA i ett uttalande 2010 att stryka gruppen från sin lista över utländska terroristorganisationer.

MKO, som har varit på den amerikanska terrorn listan sedan 1997 ingav ett upprop mot svartlistningen under 2008.

Administrationen av USA: s förre president George W. Bush avslog begäran i sin sista dagarna år 2009, efter att ha undersökt material som lämnas in av gruppen och amerikanska underrättelsetjänster, inklusive sekretessbelagda uppgifter.

I juli beordrade en amerikansk federal appellationsdomstol det amerikanska utrikesdepartementet att ompröva sitt beslut.

I februari, en grupp av tidigare högt uppsatta amerikanska politiker och tjänstemän förnyade samtal för att ta bort MKO från utrikesdepartementet officiella lista över utländska terroristorganisationer.

Vid en konferens i Washington den 20 februari anordnas av en grupp som heter Executive Action, uppmanade flera amerikanska tjänstemän president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton att ta bort MKO från listan över utländska terroristorganisationer.

De hävdade att MKO är avgörande för en chans att störta den islamiska inrättandet av Iran.

Tidigare Indiana kongressledamoten Lee Hamilton, som var ordförande i kammaren utrikesutskottet och tjänstgjorde som vice ordförande i 9 / 11 kommissionen, ambassadör Dell Dailey, som en gång var utrikesdepartementets samordnare för kontraterrorism, General Michael Hayden, tidigare chef för CIA, och tidigare ordförande i Joint Chiefs of Staff General Peter Pace, fd justitieminister Michael Mukasey, tidigare New Mexico guvernör Bill Richardson och förre och försvarsminister for Policy Walter var bland de tjänstemän som deltog i konferensen.