Nyheter

USA stödjer Sveriges förslag om speciell rapportör

USA stödjer stark  Sveriges försök att få FN: s råd för mänskliga rättigheter att tillsätta en särskild rapportör om mänskliga rättigheterna i Iran, sade USA:s FN-ambassadör till MR-rådet, Eileen Donahoe på fredagen.

Hon berättade i en nyhetssammanfattningen att idén har ett stort stöd bland de 47 nationerna i rådet – däribland medlemmar av självutnämnda alliansfria gruppen (NAM), som normalt samverkar för att skydda varandra från kritik.

Den svenska kabinettssekreteraren, Frank Belfrage, berättade tidigare i veckan om Sveriges oro för människorättsutvecklingen i Iran samtidigt som han informerade den iranska ambassadören om Sveriges förslag, i FN:s råd för mänskliga rättigheter, om en speciell rapportör som ska bevaka människorättssituationen i Iran.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade till rådet på måndag att Iran utövar ”våld utomlands och tyranni hemma.” Iranska aktivister ville ha en FN-utredare, tillade hon.

”Resolutionen som förs har ett  brett stöd från alla regioner, eftersom Iran är ett extremt fall,” sade Donahoe på fredagen. ”Vi kommer att arbeta tillsamman med Sverige för att driva genom detta.”
Chef  för FN:s MR-råd, Navi Pillay säger att det har varit en våg av arresteringar av motståndare och kritiker till den iranska regeringen, uppenbarligen föranledd av folkliga resningar i närliggande arabiska stater, och resolutionen kommer att hänvisa till detta.

Om resolutionen antas kommer FN att inrätta en tjänst som särskild rapportör eller utredare, med uppgift att övervaka om Iran fullföljer internationella lagar som landet har undertecknat samt att regelbundet rapportera om  detta till rådet.

Enligt diplomater skulle det fortfarande vara svårt att få genom en Iranresolution eftersom de flesta medlemmarna av NAM-gruppen och deras ryska och kinesiska sympatisörer, är starkt emot idéen att ha särskilda FN-utredare som ska undersöka ett lands angelägenheter.